![]() |
Sitä ei ollut eilen! |
Croissantit (n.15klp)
20g tuorehiivaa n. 50g voita
3dl haaleaa vettä 1 kananmuna voiteluun
0,5rkl suolaa
n. 500g vehnäjauhoja Uuni 210 astetta
Liuota hiiva haaleaan maitoon (tätä minä ihmettelin oikein urakalla kun ylhäällä lukee vettä ja tässä maitoa, minä päädyin kompromissiin puolet vettä ja puolet maitoa, vaikuttikohan tulokseen jotenkin..?) ja lisää suola sekä vähitellen jauhot. Sekoita taikina mutta älä vaivaa sitä liikaa. Annan taikinan levätä jääkääpissa noin tunnin ajan ennen seuraava vaihetta.
Kauli takinasta noin 15x15 cm:n suuruinen levy. Kauli levy istten edelleen noin 20x30 cm:n suuruinen levy. Ota voi jääkaapista ja vuole se ohuiksi lastuiksi levyn toiselle puoliskolle. Käännä toinen puolisko päälle ja nosta taikina jääkaappiin 10-15 minuutiksi.
Ota taikina jääkaapista ja ja kauli se suorakaiteen muotoiseksi, noin 30x40 cm:n levyksi. Taita lyhyet sivut keskustan päälle niin, että taikinalevystä tulee kolmikerroksinen. Laita taikina takaisin jääkaappiin 20-30 minuutiksi.
Kauli taikina jälleen 30x40 cm:n suuruikseksi levyksi ja taittele se kolmikerroksiseksi. Toista tämä vaihe kolmasti ja kauli joka kerralla taikina kunnolla. Kauli taikina viimeisen kerran 20x70 cm:n suuruikseksi levyksi ja leikkaa siitä n. 15 kolmiota. Kääri kolmiot rullalle aloittaen kolmion kannasta. Taivuta rullat sarviksi, nosta sarvet leivinparerilla päällystetylle pellille ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Voitele sarvien pinta varovasti vatkatulla kananmunalla ja paista noin 15 minuuttia.
![]() |
Klikkaa suuremmaksi |
Eikös olekin hieno ohjekuva? Tein sen ihan varalta jos joku haluaa kokeilla, eikä ymmärrä ohjeesta.
Ja tänä aamuna oli tarkoitus leipoa bageleita (vesirinkeleitä), mutta jauhoja ei ollut tarpeeksi niin jäi leipomatta. Sen sijaan laitoin simaa tulemaan kun ei siihen vappuun niin kauan aikaa ole, ihan ovella jo kolkuttaa :D Haluatteko kuulla siman ohjeen vai osaatteko tehdä itse? No minä kerron silti.
Laitoin noin 5 litraa vettä kiehumaan, pesin 3 sitruunaa ja raastoin niiden kuoret fariinisokerin (500g) joukkoon ämpäriin. Sitten kuorin sitruunoiden valkoisen osan pois ja levytin ne kuorien ja sokerin joukkoon. Ja kaadoin vedet päälle. Fariinisokeripussin ohjeen mukaan vain puolet vedestä tulee keittää, mutta toisen ohjeen mukaan kaikki. Eli ne kolmisen litraa vettä jäivät keittämättä. Sitten jätin sen koko hökötyksen oman onnen nojaan, kunnes se oli tarpeeksi haaleaa, että sitten pystyi laittamaan hiivan. Lähimpänä olleen ohjeen mukaan 1/4 teelusikkaa hiivaa sekoitetaan pieneen nesteeseen vettä ja laitetaan siman joukkoon. Ja nyt se sima sitten tekeytyy keittiön pöydällä. Saas nähdä mitä siitä tulee, toivottavasti juotavaa. Sima taitaa kuulua niihin juttuihin, jota tehdässä voi soveltaa ihan oman mielen mukaan, mutta hiivaa ei saa laittaa liikaa, siitä ei seuraa mitään hyvää :))
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti